| Rekordowy XIV białołęcki Bieg Niepodległości |
| wtorek, 18 października 2011 11:33 |
|
Piękna słoneczna, aczkolwiek mroźna aura powitała przybyłych nieco po godz. 9 rano pierwszych uczestników XIV Biegu Niepodległości. Już wczesnym świtem pierwsi organizatorzy wyszli na trasy, aby je dokładnie sprawdzić i oznakować. W programie zawodów zorganizowanych przez Białołęcki Ośrodek Sportu przy dużym wsparciu Wydziału Sportu i Rekreacji białołęckiego ratusza było 12 kategorii. Wszystkie starty się odbyły zgodnie z planem. W imprezie zorganizowanej z okazji Święta Niepodległości już po raz 14 wzięła udział rekordowa liczba uczestników blisko 1200 osób, zawodników opiekunów i kibiców. Przy zapisach i na trasie jak w ukropie uwijali się zatrudnieni studenci oraz wolontariusze w większości z Fundacji „Szczęśliwa Rodzina” działającej na terenie dzielnicy. Organizatorzy wydali blisko 900 kart startowych.
Atrakcyjne koszulki z biało czerwonym logo biegu zapewnione przez Ośrodek, dzielnicę i sponsorów: JMDI Jacek Maleszko – telewizja, internet, telefon, Banku WBS (grupa BPS), spółki GIGA – Budownictwo i Energetyka trafiły do 850 osób. Zawody otworzył burmistrz Białołęki Jacek Kaznowski wraz z innymi przedstawicielami władz dzielnicy. Od dystansów dla najmłodszych do seniorów wystartowało 810 biegaczy, nie tylko amatorów. W biegu głównym prym wiedli zawodowcy. Zwyciężył Łukasz Parszczyński, średniodystansowiec, reprezentant Polski niedawno zakończonych Mistrzostw Świata w Lekkoatletyce w Daegu w Korei Południowej. Jego koronnym dystansem jest 3000 metrów z przeszkodami. Jeden z pierwszych zawodników w biegu głównego pytany o ocenę trasy powiedział: „Trasa była trudna i wymagająca”. Wśród Pań najszybciej na mecie zameldowała się Izabela Zaniewska, wielokrotna reprezentantka Polski w biegach na średnich dystansach, zawodniczka AZS-AWF Warszawa, studentka fizjoterapii i wychowania fizycznego, bielańskiej uczelni. Jej największy sukces to III miejsce na podium w Pucharze Europy w biegu na 1500m, Cottbus 2006 (Niemcy). „Spodziewałem się, że wygra któryś z zawodników, których rozpoznałem na starcie” – podsumował wyniki Sędzia Główny zawodów Paweł Tarasiuk, licencjonowany arbiter PZLA. Pani Agnieszka Borowiecka, mama licealisty warszawskiego „chemika” oraz byłego pływaka Białołęckiego Uczniowskiego Klubu Sportowego zachwycała się techniką biegu najlepszych zawodników w tej kategorii: „Widział Pan jak on biegł” – dzieliła się głośno wrażeniami z kibicami dopingującymi biegaczy. Jej syn Daniel został sklasyfikowany na 24 miejscu, mąż Grzegorz był 86, a drugi, młodszy syn Mateusz 89. Zwracała uwagę międzynarodowa grupa młodzieży z flagami swoich państw, która przybyła na imprezę z kolegami z białołęckiego Klubu Rotary. Przyjechali w ramach wymiany młodzieżowej i uczestnicząc biegu uczcili nasze narodowe Święto. Na trasie biegu z brazylijskimi flagami pojawiły się dwie nastolatki. Do biegu zgłoszono również rotarian z USA, Kolumbii, Wenezueli, Australii, którzy na mecie robili sobie pamiątkowe zdjęcia. Jednak, to kolorystyka polskich barw narodowych zdominowała ubiór uczestników imprezy. Ku pamięci Święta Niepodległości kilka osób pobiegło z przypiętymi do piersi rozetkami w barwach polskiej flagi. Rekordowa liczba, 49 osób zapisała się na przemarsz nordic walking organizowany od kilku lat z myślą o osobach starszych i seniorach uczestniczących w bezpłatnych zajęciach prowadzonych przez Białołęcki Ośrodek Sportu pod hasłem „Senior – starszy, sprawniejszy”. Po ponad półkilometrowym marszu spotkaliśmy kilka pań z kijkami, uczestniczki zajęć dla seniorów,. Nowicjuszami zajmowała się instruktorka od seniorów Karolina Kalisiak. Chętni mogli wypożyczyć kijki przywiezione przez Ośrodek. Uczestnicząca po raz pierwszy w imprezie Pani Małgorzata Purchała, mieszkanka Choszczówki była zachwycona organizacją pokazu nordic walking, w którym uczestniczyła jak i całej imprezy. „Fantastycznie spędzony czas. Byłam na imprezie od godz. 10 do 15, choć mogłam przecież pójść do domu bo mieszkam w pobliżu. Opaliłam się nawet trochę na słońcu” – opowiadała przejęta w poniedziałek po imprezie. Nie wiem jeszcze jak wykorzystywać kijki w marszu, ale pierwsze wskazówki dostałam od instruktorki Pani Karoliny. Jestem wegetarianką więc nie mogę powiedzieć, czy zupa grochowa smakowała, ale słyszałam, że była dobra. Sama zjadłam pączka i wypiłam herbatę. Już wcześniej polecałam znajomym miejsce, w którym rozgrywane były biegi. Tym razem przyjechali mnie odwiedzić i … zakochali się w tym terenie – opisywała Pani Małgorzata. Na 500 najmłodszych biegaczy – od przedszkolaków do gimnazjalistów - czekały na mecie oprócz ozdobnych dyplomów okolicznościowych za udział torby z napojem i słodyczami. Gościnny już od kilku lat dla naszej imprezy klub piknikowy „Dziki Zakątek” serwował darmową grochówkę, pączki i herbatę. Wszystkim chętnym rozdano ponad 1000 porcji ufundowanych przez naszą dzielnicę. Najdłuższe kolejki stały do waty cukrowej sponsorowanej przez fundację Szczęśliwa Rodzina, której przedstawiciel profesjonalnie prowadził konferansjerkę zagrzewając przez całą imprezę uczestników i biegaczy. Dzielnica zapewniła również dodatkowe atrakcje dla opiekunów, którzy mogli spróbować jazdy w alkogoglach oraz wszystkim uczestnikom możliwość skorzystania z symulatora jazdy w samochodzie. Od kilku lat prowadzona jest też klasyfikacja punktowa i procentowa udziału białołęckich szkół. W tym roku w rywalizacji punktowej wygrała Szkoła Podstawowa nr 344 z ul. Erazma z Zakroczymia, a największy procent uczestników co do liczby uczniów szkoły miała Szkoła Podstawowa nr 110 z ul. Bohaterów. W XIV Biegu Niepodległości uczestniczyło 20% uczniów tej szkoły. Uczniowie obu placówek wzbogacili się o stół do tenisa lub worek z piłkami do różnych dyscyplin. Piękna słoneczno-jesienna pogoda nie opuściła uczestników do samego końca imprezy. Radości z rekordowej liczby uczestników nie ukrywał Bogusław Hausman, organizator trasy biegu i współorganizator wszystkich poprzednich Biegów Niepodległości na Białołęce. „Pamiętam, jak podczas pierwszych biegów organizowanych jeszcze na terenie wokół kościoła na Płudach biegło 200-250 osób” – wspominał. „Marzy mi się, żeby w naszym biegu wystartowało 1500 zawodników i dla każdego była koszulka i grochówka” – westchnął Pan Bogusław. Puchary, medale wręczali Dyrektor Białołęckiego Ośrodka Sportu, Pan Henryk Skrobek, naczelnik Wydziału Sportu i Rekreacji dla Dzielnicy Białołęka Roman Stachurski, przedstawiciele sponsorów: Jacek Maleszko z firmy JMDI, banku WBS i firmy GIGA. Zwycięzcy otrzymali również nagrody: sprzęt sportowy lub odtwarzacze DVD ufundowane przez nasz Ośrodek. Wśród uczestników marszu rozlosowano profesjonalne kijki i kurtki przeciwdeszczowe. Sponsorom należą się serdeczne podziękowania, a wszystkich miłośników biegania zainteresowanych obchodami „na sportowo” kolejnej rocznicy Odzyskania Niepodległości zapraszamy już na rok. W oddzielnym komunikacie można zapoznać się z ostateczną klasyfikacją w poszczególnych biegach i kategoriach na stronie: bos.waw.pl. Przygotował: Krzysztof Przygoda, kierownik sportu w Białołęckim Ośrodku Sportu Kim są zwycięzcy biegu głównego rozegranego w ramach 14. Biegu Niepodległości (Warszawa-Białołęka 11.11.2011) I miejsca w kategorii OPEN na dystansie ok. 3600 m zajęli: Łukasz Parszczyński, ur. 1985, zawodnik MKS Polonia Warszawa i Podlasia Białystok, trener Andrzej Jobt. Osiągnięcia: II miejsce na 1500 m i III miejsce w biegu na 5000 m w Mistrzostwach Polski w Bydgoszcz 2009. Zajął 8 miejsce w Przełajowych Mistrzostwach Europy w Toro (Hiszpania 2007) i był czwarty w Przełajowych Mistrzostwach Europy w Heringsdorfie (Niemcy 2004). W tym roku w wakacje zajął ósme miejsce w biegu na 3000 m z przeszkodami podczas mityngu Diamentowej Ligi w Paryżu. Zawodnik uzyskał czwarty w historii wynik w Polsce, lepszy o osiem sekund od minimum PZLA na Mistrzostwa Świata z Daegu. W mistrzostwach rozegranych w Korei Południowej reprezentował nasz kraj. Izabela Zaniewska, ur. 1988 roku, zawodniczka AZS-AWF Warszawa, studentka fizjoterapii i wychowania fizycznego, której ulubione imprezy to biegi uliczne. Sukcesy: III miejsce w Pucharze Europy w biegu na 1500m, Cottbus 2006 (Niemcy), reprezentantka Polski w Pucharze Europy w Ostrawie (Czechy), VI miejsce w biegu na 5 km i VII miejsce w biegu na 3 km rozegranych na Mistrzostwach Polski Juniorów w Białej Podlaskiej w 2007 roku. W 2010 roku zwyciężczyni wśród Pań (9 w ogólnej klasyfikacji) w II Biegu Noworocznym "Złota Mila", który odbył się w Warszawie przy współpracy z Polskim Komitetem Olimpijskim. Źródło informacji do notek biegaczy:4run.pl; wspólczesna.pl; facebook; maratonypolskie.pl; bieganie.pl; pkol.pl Osoby, którym nie udało się odebrać dyplomów za udział, mogą uczynić to w recepcji BOS przy ul. Światowida 56.
|